Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk

Tretji delovni petek v novembru je že od leta 2011 namenjen dnevu slovenske hrane, katerega osrednji dogodek je Tradicionalni slovenski zajtrk.

Dan je namenjen razmisleku o načinu prehranjevanja, o tem, kakšno hrano izbiramo in kaj jemo ter o pomenu zajtrka za naše zdravje. Namen projekta, ki se izvaja v vseh slovenskih vrtcih in osnovnih šolah, je, da ozavestimo spoznanje, da je lokalno pridelana hrana bolj sveža in okusnejša od tiste, ki je pripeljana od daleč.

Učenci ta dan že poznajo. Vsi vedo, da se začne z okusnim zajtrkom,  to je z domačim kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolkom, nadaljuje pa se z aktivnostmi, povezanimi s hrano. Geslo letošnjega dne je bilo Kruh za zajtrk – super dan!

Na naši šoli so na temo kruha potekale aktivnosti skozi celi dan in v vseh razredih. Učenci prve triade so uživali ob peki pekovskih dobrot in okušanju okusnega domačega kruha v družbi aktiva kmečkih žena, učenci 4. in 5. razreda so si naredili mlečne pletene štručke, učenci od šestega do devetega razreda pa so spoznali veliko novega ob opazovanju kemijskih poskusov, ki so jih izvedli učenci izbirnega predmeta kemija v življenju, dan pa so popestrili tudi učenci  Srednje šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo. Prav vsi učenci pa so se pogovarjali tudi o vlogi kruha v prehrani nekoč in danes, degustirali so različne vrste kruha in pekovskih izdelkov, katere nam je donatorsko priskrbela Pekarna Blanka, ogledali pa so si tudi razstavo za naše kraje najpogostejše vrste žit ter moke iz njih, slednje pa nam je podaril Mlin Korošec iz Zabovcev.

Skratka, dan je bil zanimiv, poučen in slasten. Učenci so rekli: »Učiteljica, danes pa  celi dan jemo.« Pa še res je bilo tako.

Dragica Majhen

Za ogled galerije pritisni na fotografijo.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost