BRANJEVabljeni k branju PESMI OD DOMA.
Klikni na to povezavo:
 

Vabljeni k poslušanju velikonočne pravljice.

Za poslušanje pravljice klikni na naslov: Hopek in velikonočni zajček


2.april, mednarodni dan knjig za otroke

Prisluhnite poslanici, ki jo je napisal pisatelj, pesnik, prevajalec in literarni zgodovinar Peter Svetina, prebral pa Boštjan Gorenc – Pižama.

https://www.youtube.com/watch?v=W5q0xeiX_KM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2DtxNLv3CDlfEk2T2ify6T7IvMMIqMwxAIhlh0uYlYqmjDp3oxwirtxew

Peter Svetina

LAKOTA PO BESEDAH

V moji deželi konec aprila ali začetek maja ozelenijo grmi, ki jih kmalu nato naselijo zapredki metuljev. Kot vata ali kot sladkorna pena zgledajo, ličinke pa požirajo list za listom, dokler grmi niso videti popolnoma opustošeni. Ko se metulji razvijejo, odletijo, grmički pa kljub temu niso uničeni. Ob letu ponovno ozelenijo, spet in spet.

To je podoba pisateljice, podoba pesnika. Zgodbe in pesmi ju izjejo, izčrpajo ju, in ko so napisane, odletijo, odidejo v knjige, odidejo med poslušalce. To se ponavlja. 

In kaj se zgodi s pesmimi in zgodbami?

Poznam fanta, ki so mu operirali oči. Dva tedna po operaciji je moral ležati le na desnem boku, potem še mesec dni ni smel brati, ničesar. Ko je po mesecu in pol prijel v roko knjigo, se mu je zdelo, kot da bi besede z žlico zajemal iz sklede. Kot da bi jih jedel, zares jedel.

In poznam dekle, ki je zdaj učiteljica. Pravi: Otroci, ki jim starši niso brali knjig, so siromašni.

Besede v pesmih in zgodbah so hrana. Niso hrana za telo, nihče si z njimi ne bo napolnil želodca. So hrana za duha in dušo.

Kadar je človek lačen in žejen, se mu stisne želodec, osušijo se mu usta. Išče, kje bi lahko dobil vsaj kos kruha, skodelico riža, koruze, kakšno ribo ali banano. Bolj ko je lačen, bolj se mu oži pogled, ne vidi več drugega kot par grižljajev, ki bi ga nasitili.

Lakota po besedah se ne kaže tako, kaže se kot malodušnost, kot brezbrižnost, kot arogantnost. Ljudje, ki jih tare ta lakota, se ne zavedajo, da je njihova duša premražena, ne zavedajo se, da hodijo mimo sebe, pa se ne vidijo. Del sveta jim odteka, ne da bi ga sploh kdaj opazili.

To lakoto potešijo pesmi in jo potešijo zgodbe.

Če tega doslej nismo počeli, je upanje, da se nasitimo?

Je. Fant bere, skoraj ni dneva, da ne bi bral. Punca, ki je postala učiteljica, bere zgodbe svojim šolarjem. Vsak petek. Vsak teden. Če kdaj pozabi, jo na branje spomnijo otroci sami.

Pa pisateljica in pesnik? Ob letu bosta ozelenela. In spet ju bodo izjedle zgodbe in pesmi, ki bodo kot metulji poleteli na vse strani. Spet in spet.

(Vir: https://www.ibby.si/index.php/component/content/article/36-slo-novice/344-poslanica-ob-2-aprilu-2020)

Slovenska sekcija IBBY nas vabi, da izberemo svojo najljubšo knjigo Petra Svetina in/ali Damijana Stepančiča (ali pa tako, ki nas ob letošnjem praznovanju 2. aprila še posebej nagovori), preberemo odlomek (ali pa kar celo knjigo) in ga delimo z njimi – posnetek lahko pošljete na e-naslov: ibby.slovenia@gmail.com, oni pa ga bodo objavili na njihovi facebook strani (https://www.ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april/356-bralna-akcija-2-april-2020)


E-branje, poslušanje, gledanje …

Ko vam zmanjka neprebranih knjig v domači knjižnici, lahko prebirate številne e-knjige,

poslušate lahko zvočne knjige ali pa si ogledate uprizoritve raznih književnih del (brezplačno).

ZA DOSTOP DO RAZLIČNIH POVEZAV KLIKNITE NA TO BESEDILO.


Nagradni stripovski natečaj: Življenje v času korona virusa (klikni na sliko) 


Pravljica O hudobnem zmaju Koronarju in kako so ga ljudje s skupnimi močmi premagali

Epidemija koronovirusa, kakršnih nismo vajeni, nam je popolnoma spremenila življenja. Pravljice nam lahko pomagajo, da lažje sprejmemo nove okoliščine, predvsem pa da verjamemo v srečne konce, kjer dobro vedno zmaga.

Avtorici: Alice Čop in Klara Veselska.