Jemanje vzorcev za analizo tal
V četrtek, 14. 10. 2021, smo se zopet odpravili na kmetijo Vindiš. Komaj smo čakali, da izvemo nekaj novega. G. Janez nas je pričakal z nasmehom. Ta njegova energija je res odlična. Ne smemo pa pozabiti na gospo Ido, ki je tudi zelo prijazna in odlična kuharica, kar smo ugotovili tudi sami. Tokrat nam je Janez povedal, kako pred zimo poskrbijo za pridelek. Najprej začnejo gnojiti in ustrezno obdelovati njivo, nato jo preorjejo in na koncu posadijo semena. Danes smo imeli več pratike kot dela. Smo pa izvedli delo, ki ga morajo na kmetiji vsako leto obnoviti. Jemali smo vzorce zemlje za nadaljnjo analizo. Za to smo uporabili lopato in vedro. Z lopato smo v zemljo skopali približno 25 cm globoko in vzorec dali v vedro. To smo ponovili še nekajkrat. Za analizo je potrebnih 20 do 30 vzorcev na 1 hektar. Pri delu si pomagajo s posebno sondo.
Na koncu nas je gospa Ida pogostila z jogurti in z zelo, ampak res zelo dobrimi miškami. Spet je bilo zelo zanimivo na kmetiji Vindiš. Te izkušnje ne bom nikoli pozabila.
Ana Franc, 7. e