Dan slovenske hrane, naravoslovni dan 19. 11. 2021

»Učiteljica, danes pa že celi dan samo jemo.« To je bila izjava učencev 5.e v petek, na dan slovenske hrane.

Tretji petek v mesecu novembru je že od leta 2011 dan tradicionalnega slovenskega zajtrka, v zavodu OŠ Videm pa na ta dan že nekaj let izvajamo naravoslovni dan. Tudi letos je bilo tako. Slogan letošnjega leta je Zajtrk s sadjem – super dan.

V časih, polnih nepredvidenih dogodkov, je zelo pomembno, da si sami pridelamo vsaj večino hrane, še zlasti pa, da se zavedamo prednosti, ki jih ima domača, slovenska, lokalno pridelana hrana. Tega se zavedamo tudi v šoli, zato je ta dan, kot so učenci tudi izjavili, posvečen pogovorom o hrani, pripravi le te, kar je v pogojih, kot so  v šoli, mogoče, in seveda degustaciji, kar je gotovo bil najboljši del dneva.

Na naši šoli smo dan začeli s skupnim zajtrkom. Tradicionalno je to domači kruh, maslo, med in jabolko. Potem je sledila priprava zdravih smutijev v prvi triadi ter priprava jabolčnega zavitka ali »štrudla« po domače, od 4. do 9. razreda. Učenci so pokazali več zanimanja in spretnosti, kot smo pričakovali. Vmes smo si ogledali lutkovno predstavo ali dokumentarec na temo zdravja in zdrave prehrane. Sledila je še malica in težko pričakovana degustacija.

Dnevu je bilo naklonjeno tudi vreme. Lep, topel sončni dan je dejavnosti še polepšal in omogočil, da smo pred zaključkom dneva pred šolo izvedli še tekmovanje v tem, kateri zavitek je lepši za oči in okusnejši za brbončice. Komisija je bila mnenja, da so vsi zavitki ocenjeni z najvišjim številom točk.

Kot je že po slovenski tradiciji, da ni veselega dogodka brez harmonike, je pesem Čebelar zadonela tudi pred našo šolo.

Čudoviti vonj po »štrudlu« po celi šoli, glas harmonike iz posameznih učilnic  in skupno zaigrana pesem pred šolo , ki so jo spremljali glasni aplavzi učencev, so dokaz, da je dan zelo dobro uspel.

Učenci bi rekli: »Takšen dan bi še ponovili«.

Za ogled fotogalerije kliknite na fotografijo.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost