Sprehod skozi plese in običaje našega kraja

V soboto, 29. 9. 2018, smo v Zavodu OŠ Videm obeležili leto kulturne dediščine. Tako smo tudi na šoli Leskovec ta dan posvetili bogatemu ljudskemu izročilu. V telovadnici smo se zbrali ob 8.50.
Prvi dve uri je bila z nami Folklorna skupina Pobrežje, ki nam je predstavila štajersko pražnje ljudsko oblačilo, imeli smo delavnico z učenjem igranja na glavnik, naučili so nas nekaj plesov, igrali smo se klobučkanje … Hvala plesalcem in njihovemu strokovnemu vodji, g.
Miranu Drevenšku.
Nato smo po razredih bili vključeni v pet delavnic.
1., 8. in 9. razredi so spoznavali stare predmete, ki so jih risali in opisovali. Navdih so dobili na razstavi, ki jo je pripravila učiteljica Marjana Notersberg. G. Anton Roškar nam je pomagal pri razlagi opisa in uporabe teh predmetov, ki nam jih je že kar nekaj let nazaj podaril g.
Zavec. Ko je bil na delu 2. razred, je po šoli zadišalo, saj so drugošolci z go. Ido Vindiš Belšak spekli pravo haloško gobanco.
V tretjem razredu so spoznali vezenje. Ga. Lenka Krajnc je učencem predstavila postopek,
tehniko in nekaj njenega dela.
Četrto- in petošolci so z ljudskimi pevkami iz Leskovca spoznali ljudsko pesem. Pod mentorstvom pevk in njihove vodje, ge. Danice Medved, so se naučili pesem Jaz pa v gorico grem.
Šestošolcem je g. Janko Kozel predstavil haloško trgatev, učenci so v delavnici spoznali ta običaj in napisali kratko dramatizacijo. V okviru pouka slovenščine so osmošolci pripravili intervjuje za vse goste, kar je sledilo po delavnicah, ko smo se zbrali v zgornji avli in imeli predstavitve po dejavnostih. Na koncu se je vodja šole, ga. Marjana Srdinšek, zahvalila vsem gostom.
Vse udeležence dneva smo povabili na ogled razstave starih predmetov, izdelkov ge. Lenke Krajnc in na degustacijo gobance.
Prijeten in bogat dan smo tako zaključili v sproščenem in kulinarično obarvanem vzdušju.

Marjana Notersberg in Mateja Krajnc

 

Za ogled kliknite na fotografijo.

Foto: Tian K. K.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost